Blog > Komentarze do wpisu
fajne przepisy cz. 3

DANIA OBIADOWE

Kostka sojowa z warzywami
Kupujemy błyskawiczną kostkę sojową, wrzucamy ją do rondla z gotującą się wodą, dodajemy łyżeczkę Vegety, gotujemy ok. 10 min pod uchyloną przykrywką i uważamy, bo dość mocno się pieni i lubi wykipieć. Potem odlewamy kostkę na durszlaku, odciskamy ją z nadmiaru wody, najlepiej małym talerzykiem bo jest bardzo gorąca. Potem wrzucamy kostkę na rozgrzany na teflonowej (do innych przywiera) patelni olej, przysmażamy aż się zarumieni, po czym dodajemy dowolną mrożonkę z mieszanką warzywną i smażymy do miękkości warzyw, podlewając wodą, w tzw. międzyczasie przyprawiamy Vegetą i ziołami, papryką ostrą i słodką, tak jak lubimy. Podajemy najlepiej ze smażonym ryżem

Makaron z fetą i pomidorami

Na rozgrzany lekko olej wrzucamy 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, które mocno zrumieniamy, wtedy czosnek ma naprawdę niesamowity aromat. Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory bez skórki, mogą być z puszki oraz pół kostki sera feta, pokrojonego w kostkę (na 2 osoby), przyprawiamy pieprzem i bazylią, to wszystko. Polewamy sosem makaron i zajadamy ze smakiem.

Kurczak z ananasem
Filet z kurczaka myjemy, osączamy na ręczniku papierowym i kroimy w kostkę. Podsmażamy na oleju, aż się zarumieni, dodajemy pół puszki ananasa pokrojonego w kostkę, podlewamy syropem, dodajemy przyprawy 5 smaków, imbiru i curry i dusimy kilka minut. Podajemy ze smażonym ryżem.

Kurczak z pieczarkami
Pieczarki myjemy, czyścimy, kroimy na kawałki, podsmażamy na maśle, aż wyparuje z nich woda i zarumienią się, przekładamy do miseczki, na tą samą patelnię dodajemy masło, pokrojoną pierś kurczaka, solimy, smażymy, dodajemy pieczarki, ze 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego, pieprz i sól, po kilku minutach śmietanę z kartonika, podajemy ze smażonym ryżem. Jest to bardzo lekkie danko.

Kurczak w cieście
Dobra potrawa, jak mamy mało filetów z kurczaka, a chcemy nimi nakarmić większą ilość osób. Filety myjemy, osuszamy na papierowym ręczniku, rozbijamy tłuczkiem, najlepiej przykryć filety folią, wtedy nie porwą sie nam podczas rozbijania. Kroimy mięso na mniejsze kawałki, ok. 10 cm szerokości, solimy i pieprzymy, odstawiamy. Mikserem robimy ciasto naleśnikowe (mąka, jajko, trochę oleju, mleko), ale gęstsze niż na zwykłe naleśniki, wrzucamy do niego kawałki kurczaka i nabierając łyżką smażymy na rozgrzanym oleju. W ten sam sposób można usmażyć filety z ryby, a do ciasta dodać trochę jasnego piwa, z którym ryba się świetnie komponuje.

Kurczak pieczony
Kupujemy ćwiartki z kurczaka, myjemy je, osuszamy na papierowym ręczniku i przygotowujemy marynatę: kilka łyżek oleju mieszamy z łyżeczką musztardy i białego octu winnego, dodajemy przyprawę do kurczaka. Obtaczamy kurczaka marynatą w misce, przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki najlepiej na noc. Następnego dnia układamy kurczaka na blasze, podlewamy wodą i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Po ok. 15 minutach dokładamy do niego rodzynki i pokrojone w ćwiartki cebule, kładąc między kawałkami mięsa. Co 20 minut przewracamy kurczaka, dolewamy wody, mieszamy w rodzynkach i cebuli, żeby się nie przypaliły.. Łącznie pieczemy mięso ok. 1,5 godziny, aż będzie mocno rumiane. A potem patrzymy jak goście zajadają ze smakiem, bo jest naprawdę pyszny.

Roladki z kurczaka lub indyka
Filety myjemy, osuszamy na papierowym ręczniku, rozbijamy tłuczkiem, najlepiej przykryć filety folią, wtedy nie porwą sie nam podczas rozbijania, trzeba uważać, żeby zostały w jednym kawałku. Jako farsz możemy użyć naprawdę wielu rzeczy: można położyć na mięsie zblanszowane liście szpinaku, słupki marchewki, cebuli, fasolki szparagowej, ale też podsmażone z cebulą pieczarki, kawałki sera rokpol i orzechy włoskie. Potem zawijamy mięso z farszem, wbijając w nie wykałaczki, żeby nam się nie rozpadły, obtaczamy w mące. Najpierw smażymy je na oleju bez przykrycia, jak się trochę zrumienią, zmniejszamy ogień, podlewamy wodą, wsypujemy trochę Vegety i dusimy ok. 20-30 minut. Dobre na niedzielny obiad.

Wiśniowa wątróbka drobiowa
Na dwie osoby potrzebujemy ok. 30-35 dkg wątróbek, które myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, oczyszczamy z błonek, kroimy na mniejsze kawałki, obtaczamy w mące. Kroimy cebulę, podsmażamy na maśle, dodajemy wątróbkę, sporą lampkę czerwonego wytrawnego wina, dusimy, po kilku minutach dodajemy łyżkę konfitur z wiśni, można dodać kieliszeczek wiśniówki, jeżeli macie. Dusimy dalej, dodajemy pieprz i sól i po kilku chwilach podajemy do jedzenia. Ważne jest, żeby osolonej wątróbki nie smażyć długo, bo stanie sie twarda jak podeszwa i niesmaczna. Danie najlepiej smakuje ze świeżą bagietką. W innej wersji zamiast konfitury wiśniowej można dodać wypestkowanych śliwek węgierek, tylko nie dusimy wtedy dania długo, bo śliwki się rozpaćkają i jedzenie będzie nieapetyczne.

Naleśniki meksykańskie
Robimy ciasto na naleśniki, na dwie osoby z pół litra mleka, jednego jajka i mąki, ciasto najlepiej mieszać mikserem. Odstawiamy na trochę, w tzw. międzyczasie robimy farsz – na oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulkę, potem wrzucamy ok. 25– 30 dkg mięsa mielonego (najlepiej mieszanego, wieprzowo-wołowego), rozgniatamy widelcem, żeby się nie robiły grudki, przyprawiamy ostrą papryką, pieprzem, jakimiś ziołami (dobry do tego jest cząber, tymianek, oregano), jak się podsmaży, dodajemy kilka łyżeczek koncentratu pomidorowego i puszkę fasolki czerwonej razem z sokiem. Taki farsz układamy na naleśnikach, które zwijamy w rulony. Dobry do tego jest sos czosnkowy

Czeski gulasz piwny
Na 4-5 osób kupujemy pół kilo wieprzowego mięsa gulaszowego. Pokrojone w kostkę mięso obsypujemy łyżeczką słodkiej papryki. Dwie spore cebule kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju, przekładamy ją do miseczki, na tej samej patelni smażymy mięso, ale nie za długo, żeby tylko lekko zrumieniło się. Mięso i cebulę przekładamy do garnka, dosypujemy łyżeczkę kminku, dolewamy ok. pół butelki jasnego piwa i dusimy ok. 45 minut. Po tym czasie doprawiamy solą i pieprzem, jak potrawa jest za gęsta to dolewamy jeszcze piwa, dusimy ok. 10-15 minut i jemy najlepiej ze świeżą bułeczką, którą można moczyć w pysznym sosie. Danko nadaje się na imprezy typu Sylwester, imieniny itp.

Zapiekanka z mięsem mielonym lub kiełbasą
Na dwie osoby potrzebujemy ok. 30 dkg mięsa mielonego, najlepiej mieszanego, wieprzowo-wołowego lub ok. 35 dkg kiełbasy. Na patelni podsmażamy najpierw pokrojoną w kostkę cebulę, dodajemy mięso i rozgniatamy widelcem, żeby nie zrobiły się zbyt duże grudy. Przyprawiamy łyżeczką Vegety, pieprzem i ziołami (bazylia, oregano, tymianek, cząber), dodajemy kilka łyżeczek przecieru pomidorowego. Jeżeli zapiekankę robimy z kiełbasą, to już jej nie przyprawiamy podczas smażenia z cebulą. W tzw. międzyczasie w oddzielnym garnku gotujemy pół paczki makaronu, najlepiej świderki lub rurki. Do kiełbasy natomiast nadają się bardziej ziemniaki (ok. 4 średnie sztuki). Surowe kroimy w cienkie plastry, podsmażamy na oleju z dodatkiem przypraw. Naczynie żaroodporne smarujemy cienką warstwą oleju, kładziemy połowę makaronu lub ziemniaków, na to mięso czy kiełbasę i przykrywamy drugą połową makaronu czy ziemniaków. Całość polewamy sosem z jednego surowego jajka wymieszanego z łyżką mąki i kilkoma łyżkami śmietany z kartonika, solą i pieprzem. Pieczemy ok. 20 min bez przykrycia, potem posypujemy tarkowanym serem żółtym, wstawiamy znów do piekarnika, wyjmujemy jak ser się rozpuści i nieco przyrumieni. Posypujemy siekanym szczypiorkiem. Bardzo konkretna potrawa.

Ryżowa zapiekanka z jabłkami lub śliwkami
To dobre danko na letnie dni. Kupujemy tani ryż, w papierowej torebce, ponieważ tylko taki skleja się, a o to chodzi w tej potrawie. Półtorej szklanki ryżu gotujemy w wodzie z mlekiem, albo samym mleku. Śliwki myjemy, pestkujemy, przekrajamy na pół, jabłka obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Naczynie żaroodporne (moja mama używa do tego prodiża) smarujemy masłem, posypujemy bułką tartą, układamy warstwami ryż i owoce, posypując je cynamonem i wkładając kilka, ale nie za dużo (ok. 3-4 sztuki) goździków. Warstwy owoców posypujemy cukrem, ostatnią obkładamy masłem, pieczemy ok. pół godziny.

Placki ziemniaczane po cygańsku
Robimy normalne placki ziemniaczane, tzn. tarkowane na drobnej tarce ziemniaki mieszamy z cebulą, czosnkiem, jajkiem, można dodać trochę mąki ziemniaczanej, doprawić w ulubiony sposób. Smażymy je tez zupełnie normalnie, wkładamy najlepiej do żaroodpornego naczynia, żeby nie wystygły i przygotowujemy farsz z: pokrojonej w kostkę, przesmażonej cebuli, kiełbasy lub wędzonego boczku lub jeszcze jakiegoś innego mięsa, warzyw ( ja do tego używam najczęściej mrożonki pt. leczo) typu papryka, pomidory, kukurydza, czyli co tam lubicie, z dodatkiem przecieru pomidorowego. Potem układamy sobie placki na talerzu, przykrywamy partią farszu i jeszcze możemy polać kwaśną śmietaną. Strasznie tłuste, niezdrowe i pyszne danie.

Kotlety serowe
Na dwie osoby potrzebna jest kostka ok. 30 dkg sera żółtego, może być gouda. Kroimy ser na plastry grubości ok. 1 cm, obtaczamy je w bułce tartej, roztrzepanym jajku i znowu w bułce. Smażymy na rozgrzanym oleju, aż panierka się zarumieni, a ser zmięknie, ale nie rozpuści. Dość szybko stygną, więc trzeba jeść zaraz! Najlepiej z ziemniakami i surówką.

Jednogarkowa potrawka z warzyw
Najlepiej zrobić ją jesienią, kiedy warzywa są najtańsze i jest największy wybór, ja ta potrawę komponuję zwyczajowo z: cebuli, pieczarek, kolorowej papryki, fasolki szparagowej, pomidorów i cukinii bądź kabaczka. Najpierw podsmażamy na oleju pokrojoną w kostkę cebulę, potem dodajemy pokrojone pieczarki, jak odparują wrzucamy pokrojoną na paski paprykę, najlepiej różnokolorową: czerwoną, żółtą i zieloną i przebraną i pociętą na mniejsze kawałki fasolkę, podlewamy wodą, przyprawiamy jedną łyżeczką Vegety, pieprzem, ziołami i papryką ostrą i słodką, dusimy ok. 20 minut, dodajemy pokrojone pomidory bez skórki i pokrojoną w kostkę młodą cukinię (jak jest starsza to obieramy ją ze skórki), dalej dusimy, ale pilnujemy, żeby cukinia za bardzo się nie rozgotowała. Jest to fajne, lekkie danie.

Papryka/cukinia farszerowana
Przygotowujemy mięso mielone, najlepiej z indyka, przyprawiamy je Vegetą, ziołami (cząber, oregano, tymianek, bazylia, majeranek), pieprzem i sproszkowaną papryką. Paprykę do faszerowania myjemy, odcinamy górną część jak kapelusik, usuwamy gniazda nasienne. Jeżeli używamy młodej cukinii – na dwie osoby wystarczy jedna, myjemy ją, przekrajamy na pół (nie obieramy!), usuwamy łyżeczką pestki. Tak przygotowane warzywa nadziewamy mięsem, wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 20-30 minut (paprykę dłużej), potem posypujemy tarkowanym serem żółtym i jeszcze pieczemy ok. 5-8 minut, żeby ser się stopił i zarumienił. Jak dodamy do mięsa ugotowanego ryżu, to wyjdzie nam więcej farszu i nadziejmy większa ilość warzyw, to jest ważne na większą ilość gości. Wtedy też danie będzie bardziej syte.

czwartek, 10 marca 2005, olgaorzel
Komentarze
Gość: , host-217-172-240-200.gdynia.mm.pl
2005/03/15 10:38:48
Widzę, że Ktoś tu lubi kurczaka:> Polecam piersi z kurczaka w cieście naleśnikowym, robi się jak kotlety tylko zamiast panierki ciasto naleśnikowe, pychota :)
Ps.Bardzo syte :)
-
2013/01/14 11:20:32
A to moja propozycja na danie z kurczakiem: www.notforlosers.pl/szybkie-danie-na-mase-kurczak-ryz-warzywa/